Verzekeringsvragen over corona

Na de uitbraak van het Coronavirus ontvangen wij heel wat vragen.
Elk schadedossier is natuurlijk individueel te bekijken…maar a.h.v. deze nota willen we enkele veel gestelde vragen toch graag beantwoorden.

Reisbijstandverzekering als je ziek wordt in het buitenland

  1. Ik ben besmet met het virus en moet medische kosten maken in het buitenland. Zal mijn reisbijstandsverzekering tussenkomen of mag het corona-virus als overmacht worden ingeroepen door de verzekeraar ?
    Indien uw reisverzekering dekking voorziet voor ‘medische kosten in het buitenland’, zal deze waarborg ook geldig zijn in geval van besmetting met het corona -virus.
  2. Ik ben niet besmet met het corona-virus maar moet verplicht enkele dagen of weken in quarantaine doorbrengen. Wordt dit verlengde verblijf (extern of in het hotel waarin we verbleven) gedekt door de reisbijstandsverzekeraar ?
    Kosten voor verlengd verblijf door epidemie zijn meestal niet gedekt

Ziekte door Coronabesmetting  is geen arbeidsongeval

Corona en uw verzekering gewaarborgd inkomen of uw omzetverzekering
Uw gewaarborgd inkomen/omzetverzekering ingeval van arbeidsongeschiktheid zorgen voor een vervangingsinkomen ingeval van ziekte en/of ongeval.
Indien u dus ziek wordt ingevolge Corona gelden de gewone regels, indien u na het verstrijken van de wachttermijn nog ziek bent, kan uw verzekering in een uitkering voorzien.
Let op: economisch verlies, het wegvallen van inkomen/omzet  doordat bepaalde activiteiten niet kunnen doorgaan, zonder dat je zelf ziek bent, is uiteraard niet gedekt.

Hospitalisatie in België ingevolge Corona: uw hospitalisatie verzekering is van toepassing

Uw bedrijf lijdt omzetverlies ingevolge geannuleerde activiteiten, u dient uw restaurant te sluiten, uw hotel heeft geen boekingen,…

Hiervoor is geen verzekering voorhanden.
De enige bedrijfsschade die je kan verzekeren is de bedrijfsschade na brand of aanverwante gevaren.

Wel neemt de overheid verschillende maatregelen, wij verwijzen u door naar volgende websites:

  • Uw sociaal secretariaat

U wenst een  interne kinderopvang te organiseren binnen uw bedrijf, met vb. oudere kinderen, studenten als opvangdienst?

Neem contact met ons op, u dient te denken aan volgende verzekeringen: opstart BA Opvangouder of uitbreiding aan uw BA Uitbating polis.
Om een zuiver ongeval op de vloer nog te dekken, heb je ook nog een dekking ongevallen nodig. Dit moet ook nog expliciet nagekeken worden en eventueel toegevoegd.
Je dient zeker ook met uw sociaal secretariaat contact opnemen om ook de oppas in regel te stellen met de arbeidswetgeving.

Je bent niet ziek, maar je bent wel getroffen door een quarantainemaatregel in het buitenland?

Dan adviseren wij u om contact op te nemen met de touroperator, de luchtvaartmaatschappij of het geboekte hotel met betrekking tot de verlenging van uw verblijf. U kunt ook het best contact opnemen met het Belgische consulaat op https://travellersonline.diplomatie.be/  .

Ga je naar het buitenland?

Wij raden u aan het advies voor de reizigers te controleren en te respecteren. U kunt uw reis registreren op de website van Travellersonline. https://travellersonline.diplomatie.be   Op die manier kan de FOD Buitenlandse Zaken indien nodig, gemakkelijker ondersteuning bieden.