Uw groene verzekeringskaart wordt wit

De internationale motorrijtuigenverzekeringskaart – beter bekend als de groene kaart – zal vanaf 1 juli niet langer groen zijn, maar wit. Het verzekeringsbewijs zal vanaf 1 juli 2020 dus enkel nog afgedrukt worden op een witte achtergrond. De autoverzekeraars zijn vanaf dan ook niet langer verplicht om een papieren versie te bezorgen aan hun klanten, vanaf nu mag het ook elektronisch.

Als verzekeraars het verzekeringsbewijs digitaal aanbieden, kan je het als verzekerde opslaan in je smartphone of zelf afdrukken. Wanneer je de verzekeringskaart op je smartphone opslaat, mag men niet vergeten het document te delen met alle gezinsleden of andere gelegenheidsbestuurders die het voertuig gebruiken.

Wat betekent deze wijziging voor u?

  1. Tot 30 juni 2020 behoudt de “groene kaart” zijn kleur. D.w.z. dat wanneer u uw wagen verzekert voor 01/07/20, zal deze tot 30 juni 2020 steeds op groen papier worden afgedrukt.
  2. 30 juni 2020 = laatste dag waarop het afdrukken van internationale verzekeringskaarten gebeurt op groen papier.
  3. De internationale verzekeringskaarten die werden afgedrukt vóór 1 juli 2020 op groen papier zullen geldig blijven tot de dag dat zij zullen verstrijken te weten de laatste dag van geldigheid van de dekking.
  4. Vanaf 1 juli 2020 worden de nieuwe internationale verzekeringskaarten (ook de voorlopige) enkel afgedrukt op wit papier met zwarte letters en cijfers. Bovendien worden de nieuwe internationale verzekeringskaarten niet meer dubbelzijdig afgedrukt.
  5. Tot en met 31 december 2021 heerst een gedoogbeleid (niet strafrechtelijk achtervolgd worden) van 18 maanden en zullen er gelijktijdig zowel verzekeringskaarten op groene achtergrond als op witte achtergrond circuleren.
  6. Vanaf 1 januari 2022 valt het definitieve doek over de groene kleur en zal geen enkele Belgische internationale verzekeringskaart op groen papier nog geldig zijn, enkel de elektronische versie op een witte achtergrond of de witte papieren versie.

 

Heeft u vragen omtrent uw internationale motorrijtuigenverzekeringskaart, neem dan contact op met onze specialisten op +32 56 23 18 70 en info@groepnba.com of maak online een afspraak via https://www.groepnba.com/contact/